Att flyga med små barn – 10 tips som gör resan lättare
Det gäller att försöka vara lite förutseende när man ska resa med barn. I synnerhet gäller detta om du ska sätta dig på ett flygplan – här måste du vara förberedd, eftersom det inte är helt enkelt att stanna på vägen för att köpa det du eventuellt har glömt hemma. Men låt dig inte avskräckas! Med lite planering undviker du de flesta orosmomenten. Bra förberedelser kan vara skillnaden mellan hyperventilation och sinnesfrid på flyget.
1. Åk hemifrån i god tid
Jag menar verkligen i god tid. Kanske hör du till dem som tycker att det är gott om tid om du anländer till flygplatsen en kvart innan du måste gå ombord. Du har ju redan checkat in hemma vid datorn – det är väl bara att knalla in på planet och sätta sig?
Tänk efter en gång till. Tänk Murphys lag. Kan något gå på tok så gör det förmodligen det. Med tre minuter kvar tills gaten stänger måste ditt barn gå på toaletten. Eller kanske protesterar mot något genom att sätta sig på golvet. Eller…
Var förberedd på sådana situationer. Var på flygplatsen i rejält god tid, så uppstår inte denna panik. Det är de små som bestämmer takten här, hur gärna du som förälder än vill tro något annat. Så låt det bli som det blir – du har ändå inte mycket att säga till om. Borta är den tid då du kunde rusa rakt igenom flygplatsområdet och direkt in till säkerhetskontrollen.
2. Reservera platser på planet
För er egen bekvämlighets skull kan det vara en bra idé att boka resan tidigt. På så sätt har ni större chans att boka ”rätt” stolar på flyget. Dels för att ni säkert ska få sitta tillsammans, men också för att vissa platser är bättre när man flyger med barn.
- Främre raden i de olika avdelningarna på planen ger bättre utrymme för benen, t.ex. vid ”bulk row” intill planets nödutgångar. Kanske får barnet till och med plats att ligga ner och sova eller sitta och leka en stund.
- Det finns ofta särskilda platser där man kan fästa en babysäng, en så kallad ”baby crib” (eller cot). På vissa håll kallas den ”basinett”. Den monteras på väggen på särskilda platser i planet. Dessa babysängar finns ofta att låna kostnadsfritt, men är i regel uppbokade långt i förväg.
- Att boka en plats nära toaletterna har både för- och nackdelar, som du får väga mot varandra. Å ena sidan har du och ditt barn nära till toaletten – å andra sidan blir det en hel del spring runt era platser.
3. Sova på planet eller inte?
Att flyga med barn innebär att man får tänka efter lite mer än när man reser ensam. Om flyget går tidigt på morgonen innebär det ofta att man får gå upp mitt i natten, vilket för med sig sina alldeles egna utmaningar. Men visst kan det i sig vara lite spännande för barnet. Ett äventyr!
Många långresor, t.ex. till Thailand, startar under kvällen. Det här kan passa många föräldrar – man går ombord på planet, och äter en bit mat en stund efter planet har lyft. Därefter är det inte ovanligt att de små slocknar och sover under en stor del av resan. Nackdelen med nattflygningar är om du valt en resa med mellanlandning eller byte av flygplan, då man tvingas väcka barnet.
Försök ändå att boka flyg så att resan sammanfaller med barnets sovtider. Det är mycket tryggare för dig som förälder, om barnet sover stilla – även ni kan koppla av då. Om er flight har mellanlandningar och byte av plan, försök att se till att det inte blir för stressigt. Men kan ni undvika mellanlandningar är det självklart att föredra.
4. Förbered ditt barn inför resan
Det okända orsakar ofta oro, och det gäller såklart även för barn. Du som förälder kan ta udden av den värsta osäkerheten genom att prata med barnet om hur allt fungerar på flygplatsen, under flygturen och vad som händer efter landningen.
- Hur ser det ut på flygplatsen? Vad händer vid incheckningen av bagaget?
- Kommer ni att sova och/eller äta på planet?
- Hur lång tid tar resan? Barn har ofta svårt att värdera tid, så försök att göra jämförelser som barnet kan relatera till. Visa till exempel med ett streck på ett papper: Markera längs med strecket hur lång tid det tar att åka till affären, och sedan med ett nytt streck när ni är framme vid destinationen. På så sätt kanske barnet inte frågar ”är vi framme snart?” så fort fasten seatbelts-skylten har slocknat.
- Hur man uppför sig på ett plan. Vad man får och inte får göra. Hänsyn till andra passagerare.
5. Planera inte sönder semestern
Ett tips som kanske inte direkt har att göra med barn på flyget, men som ändå kan vara värt att tänka på när du semestrar med barn: schemalägg inte varje timme av semestern.
Ibland vill vi som är vuxna lite för mycket. Vi vill så gärna att allt ska vara perfekt på resan, och planerar in femtioelva nöjen, besök och utflykter, som ska hinnas med. Men tänk på att ni ska på semester. Att flänga runt med ett fullspäckat schema i handen är allt annat än avkopplande, och ger inget utrymme för spontanitet.
Visst kan det vara bra att planera in några saker – det kanske finns platser att besöka, saker att göra som ni absolut inte vill missa. Men i övrigt kan det vara bra att hålla en öppen attityd och helt enkelt låta saker bli som de blir. Barn är ju spontana och kan få en idé från ingenstans om något att göra. Och då är det kanske inte världens bästa idé om pappa säger nej, för att ni måste vara på ”Museet för Gamla och Tråkiga Prylar” om 20 minuter.
6. Saker att ta med på flyget
Ett litet barns fiende nummer 1 är tristess – att inte ha något att göra. Men om du är förberedd på det och har packat ner lite överraskningar och tidsfördriv kan resan bli riktigt behaglig. Här är en lista med förslag på saker som du kan ta med dig. Barnets ålder har ju naturligtvis betydelse för vad du väljer.
- Barnets val: låt barnet själv packa ner några leksaker, antingen i mammas eller pappas väska eller i en egen liten ryggsäck.
- Slå in små paket som du kan ge till barnet lite då och då under resans gång, som en överraskning. Det kan vara allt från pyssel, små gubbar och andra småleksaker till kex eller godisbitar.
- Sagoböcker. Det måste inte vara sagor som barnet inte hört. Min egen son hade en period då han gärna ville höra Tyrre den Förskräcklige – varje dag.
- En mediaspelare eller telefon laddad med lite musik och sagor som barnet kan lyssna på. Kom ihåg att ta med hörlurar – och laddare(!).
- Penna och papper. Ett vanligt ritblock och några färgpennor – så underskattat!
- DVD-spelare eller dator (mamma eller pappa har garanterat med sig en laptop i vilket fall som helst, eller hur?) med några filmer att titta på.
- En surfplatta eller mobil kan slå ihjäl timmar av tristess. Ladda den med spel som barnet tycker om – här är det viktigt att se till att spelen går att spela off-line. Även till mycket små barn finns bra spel, som de klarar av att spela.
- Små pocketspel.
- Kortlek.
- Serietidningar och böcker.
- Aktivitetsböcker med klistermärken.
- Saker att tugga på. Här är det bara din fantasi som sätter gränser. Ett paket russin, frukt och grönsaker, kakor, kex, chokladbitar, klubbor eller annat som barnet tycker om. Ta gärna med en tom plastflaska som du kan fylla på med vatten.
- Gosedjur.
Andra saker som kan vara bra att packa ned:
- Extra nappar.
- Ombyte av kläder till barnet.
- Smärtstillande/febernedsättande medicin och nässpray.
- Extra blöjor och våtservetter.
- Egen kudde till barnet och en filt.
Glöm inte att även barnet behöver ha ett pass!
7. Tryckutjämning vid start och landning
Vissa barn kan få problem med att det gör ont i öronen när planet lyfter och landar. Men även om det inte gör ont, får man ofta lock för öronen, vilket kan kännas lite obehagligt – även för oss vuxna ibland.
Man kan jämna ut trycket på flera olika sätt. Ett vanligt sätt är att hålla för näsan och med munnen stängd och ”blåsa” – det känns som ett litet knäpp i öronen och man känner hur trycket släpper.
Du som har en baby kan prova med att amma eller ge flaska under tiden planet stiger eller går ner för landning. När barnet sväljer släpper ofta trycket i öronen. Större barn kan få något att tugga på eller dricka, t.ex. ett tuggummi om barnet är tillräckligt gammalt. Om ditt barn är lite förkylt kan man ge lite näsdroppar.
Det finns också så kallade ”näsballonger” att köpa som hjälper vid dessa tillfällen.
8. Om ni kommer ifrån varandra
Vi vet hur panikslagna vi kan bli när vi inte vet var barnet är inne i ICA-butiken. Sju gånger värre är det på en stor flygplats, när vi dessutom har en avgångstid att passa. Så även om det inte är dagens trevligaste samtalsämne kan det vara bra att vara förberedd på det värsta.
Det finns ett par saker du kan göra om detta skulle hända – eller rättare sagt innan det händer. Du kan fästa ett id-band på barnets kläder eller runt handleden, med ditt telefonnummer på. (inte hemnumret…) Du kan också skriva direkt på armen.
Det finns också något som kallas ”Safety Tat”, vilket är en temporär tatuering. De finns i olika utföranden, bland annat som ett sätt att visa om barnet har något sjukdomstillstånd, men också i en version där du kan skriva in ditt telefonnummer, om ni skulle komma ifrån varandra.
Ännu tryggare är det att fästa en liten GPS-sändare på barnet. Skulle ni komma ifrån varandra i vimlet kan du lokalisera den lilla med hjälp av en app i telefonen.
Du som är orolig för att du ska tappa bort ditt barn kan med fördel använda en sele medan ni är på flygterminalen.
9. Får man ta med sig barnmat på flyget?
Ja, du får i regel ta med dig barnmatsburkar och välling ombord. Vanligen får man inte medföra behållare som rymmer mer än 100 ml vätska, men många flygbolag tillåter större behållare när det gäller mediciner och barnmat. Kolla upp före resan vad som gäller hos det flygbolag ni reser med.
Packa väskan så att du lätt kan visa upp dessa. Det kan hända att du vid säkerhetskontrollen uppmanas att öppna barnmatsburkar och provsmaka den inför personalen.
10. Några sista tips
Charter eller reguljärflyg? Har ingen större praktisk betydelse, men du kan åtminstone vara hyfsat säker på att medpassagerarna på en charterresa har större förståelse för ”krångliga barn” än på ett reguljärt flyg.
Ta med barnvagn? Ofta är det gratis att ta med barnvagnen. Om barnet är under två år kan barnvagnen tas med utöver den tillåtna bagagevikten. Det finns i regel extra kraftiga påsar och transportväskor att köpa eller hyra från vissa flygplatser. Kolla upp med ditt flygbolag vad som gäller.
Bra-att-ha-prylar på resmålet: Bärsele eller bärstol, bilbarnstol, resesäng, paraplysulky, myggnät & myggmedel, miniapotek, solskyddskräm, badbyxor till babyn (ett krav på många håll i poolen), babyvakt, leksaker och tidsfördriv.
Men vi ska kanske inte tipsa om för många prylar. Förmodligen har ni själva redan kommit på alldeles på tok för många prylar att kånka på. Och bara ni själva vet vad som är viktigt att ha med sig. Så ta en funderare på vad som kan lämnas kvar hemma, och på vad ni eventuellt kan behöva, som inte nämns här.
Sist men inte minst ha en trevlig och rolig resa med era barn!
Läs också...
-
Varken för mycket eller för lite saker ska finnas i BB-väskan. Men vad…
-
Svämmar barnens rum över av leksaker högt och lågt? Lugn, nu ska du…
-
När man blir bjuden på barndop vill man givetvis ta med sig en…