Nyheter

Så stärker du ditt barns självkänsla – 10 konkreta tips

Barn föds med bra självkänsla, det är upp till oss föräldrar att se till att de behåller den. Det berättar barnpsykolog Malin Bergström på Vi Föräldrars kurs i ämnet barns självkänsla. Här är Malin Bergströms 10 bästa tips för hur du ska lyckas behålla och stärka dina barns självkänsla.

Så stärker du ditt barns självkänsla - 10 konkreta tips

Barnpsykolog Malin Bergström arbetar på Karolinska Institutet och har bl a skrivit boken Lyhört föräldraskap och hon föreläser regelbundet om föräldraskap och ämnen som trots och självkänsla. Foto: Nanna Bylund

Malin Bergström börjar föreläsningen med att sticka hål på det enda jag trodde mig veta om barn och självkänsla. Du har säkert också hört exemplet om hur du ska göra när ditt barn kommer och visar dig en teckning som han eller hon gjort. För att stärka barnets självkänsla ska du inte säga ”vad fint du ritat” utan istället, ”vad roligt att du tycker om att rita”, eftersom det är utan värdering och därför stärker självkänslan.- Tillgjort trams, självkänsla handlar om så mycket viktigare och större saker än så, säger Malin Bergström.
Självkänsla är medföttEnligt Malin Bergström föds alla barn med bra självkänsla och vår uppgift som föräldrar är att se till att de behåller och stärker den genom livet. Och hur gör vi då det? Detta är min tolkning och sammanfattning av Malin Bergströms tips.
1. Visa vägen! Föräldrars uppgift är att visa små barn att världen är en trygg plats. Det handlar om anknytningen till barnet, att vara varaktigt närvarande och ge närhet. Trygghet, tröst och beskydd är grunden till bra självkänsla.
2. Prestation ger självkänsla. När barnet får känna att det klarar av nya utmaningar stärker det självkänslan. Tänk dig lyckan hos ett barn som lär sig gå eller klappa händerna. Jag klarade det!
3. Klaga inte. När barnet misslyckas, klaga inte utan beröm att det försökte. Då stärker du självkänslan, istället för att barnet känner att de inte klarar uppgiften, utan istället vågar det försöka igen. Låt alltså bli att skälla på barnet när han eller hon försöker hälla upp mjölk i glaset, men missar och spiller. Säg då istället ”vad bra att du försökte, nästa gång går det säkert bra”.
4. Peppa. Uppmuntra barnet att prova lagom svåra utmaningar.
5. Allt är svårt i början. När barnet kör fast, eller ger upp, uppmuntra dem att försöka igen och igen. Ingen kan första gången. Alla svåra saker måste man träna om och om igen.
6. Hjälp med ribban. Barnet kan behöva hjälp att sätta ribban på en lagom nivå. Säg till exempel att du kanske inte kan klättra högst upp i klätterställningen, men du kanske kan komma till den där nivån.
7. Höga krav = drivkraft! Vissa barn har höga krav på sig själva och blir besvikna när de inte klarar det de vill. Se det som något positivt att de har höga krav, det är en drivkraft. Hjälp dem istället enligt tipsen ovan med ribban och uppmuntra att testa igen.
8. Du duger! Alla barn ska alltid veta: Du duger precis som du är!
9. Okej att bli ledsen. Det är okej att säga som det är till ett barn i en krånglig situation, även om du vet att det medför att han eller hon kommer att bli ledsen, bara du förklarar varför och finns där och tröstar. Om exempelvis de äldre kusinerna inte vill att ditt barn ska vara med och leka just nu, förklara att de stora måste få leka själva en stund nu.
10. Visa kärlek. Ibland kan vi föräldrar prata lite väl mycket med våra barn, vi vill att de ska förstå. Ibland kan det vara bättre att fysiskt VISA kärlek och tolerans, och låta bli att prata. (Och i synnerhet ska ni inte älta, det är inte nyttigt.)
Gör vi rätt?Hur ska du då veta om ditt barn har bra självkänsla eller inte?Du ska fråga någon annan som står barnet nära. Det kan vara en kompis föräldrar om ni är nära eller personalen på förskolan, de kan berätta om ditt barn har bra självkänsla, säger Malin Bergström.Och hur är det med oss föräldrar? Är det okej att bli arga eller att bryta ihop totalt inför våra barn? Eller skrämmer vi dem från vettet och skadar deras självkänsla? – Ja, du ska visa känslor, vi är alla människor. Det viktiga är vad du gör sen. Att du visar att du också kan göra fel och att du får försöka att göra bättre nästa gång, ungefär så förklarar Malin Bergström.Mot slutet av föreläsningen frågar en förälder i publiken vad hon ska göra de där morgnarna när ena barnet vägrar klä på dig och det andra barnet trilskas med något annat och det är bråttom. De där dagarna när man känner sig som en riktigt usel som förälder som bara tjatar och hotar.Då fäller Malin Bergström kvällens bästa kommentar:- Mutor, hot och tjat är fundament i föräldraskapet. Den forskare som inte håller med om det har inte passat sina egna barn.

MYT

Det är lätt att tro att ett barn som är blygt och avvaktande inte har bra självkänsla. Det är fel. Ofta är det precis tvärt om.
Så skönt, det är mänskligt att ta till sådana saker ibland, tänker jag.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.