TipsBaby

Så väljer du rätt bärsjal – guide till alla olika bärsjalar

Bärsjal
Det är lätt att känna sig både vilsen och överväldigad i bärsjalsdjungeln som nybörjare. Vilken variant ska jag välja? Vad passar mig och mitt barn? Lugn, här reder vi ut begreppen och hjälper dig att hitta en bärsjal som passar dig och dina önskemål vad gäller material, bärposition och ditt barns ålder. Häng med i BarnNets snabbguide till bärsjalar!

Trikåsjal – mjuk sjal för de yngsta

En bärsjal i trikå är lämplig för att bära nyfödda (även prematura) barn. Fördelen med en trikåsjal är att den är mjuk och skön mot bebisens känsliga hud, men den är också mycket förlåtande vad gäller knytningen. Du behöver inte vara en bärsjalsexpert för att få till det och ofta sitter sjalen ganska bra även om du inte fick till knytningen helt perfekt.

Det är också praktiskt att bebisen går att ta i och ur sjalen utan att den behöver knytas upp och knytas om, det blir ju en hel del blöjbyten i början.

Nackdelen med trikåsjalen är att när bebisen väger lite mer kan sjalen börja kännas svajig och den avlastar inte heller bebisens vikt lika bra. Då går de flesta över till en vävd sjal. Det finns ingen exakt tidpunkt för när det är dags att byta upp sig till en vävd sjal utan det beror på tycke och smak.

På bilden ser du Tricot-slen från Babylonia som säljs för 699 kr hos Lekmer.se


Vävd sjal ger många möjligheter

Vävda sjalar är inte lika elastiska som de som är tillverkade i trikå, detta gör att de är stadigare och ger bättre avlastning när bebisen börjar bli lite tyngre. Detta medför också att det inte går att lyfta i och ur barnet ur sjalen utan att knyta upp och knyta om den.

Det finns många fler sätt att knyta en vävd sjal jämfört med en trikåsjal och barnet kan bäras både på mage, höft och rygg. Men variationen beror också på hur lång sjal du har. Vissa knytningar lämpar sig bättre för korta sjalar medan andra passar bättre för längre sjalar. Det går att bära barnet långa stunder, till och med en hel dag, i en vävd sjal utan att få ont i axlarna eller ryggen eftersom sjalen fördelar vikten jämnt över bärarens rygg, axlar och höfter.

Många börjar med en trikåsjal för att gå över till en vävd sjal när barnet är lite större och tyngre, men det går att använda vävda sjalar till nyfödda barn också.

På bilden ser du Girasol exclusive edition Rainbow Lollipop för 97 euro hos Wear a Baby.com


2, 3, 4 … – vilken storlek ska jag ha?

Bärsjalsentusiaster refererar ofta till sjalstorlekar utifrån en siffra och inte utifrån sjalens längd i meter. Det här betyder storlekarna:

  • Stl 1 – cirka 2,2 meter
  • Stl 2 – cirka 2,6 meter
  • Stl 3 – cirka 3,2 meter
  • Stl 4 – cirka 3,6 meter
  • Stl 5 – cirka 4,2 meter
  • Stl 6 – cirka 4,6 meter
  • Stl 7 – cirka 5,2 meter
  • Stl 8 – cirka 5,6 meter

Vilken storlek du behöver beror på hur du vill bära och vilka olika knytningar du vill göra, samt hur stor du är själv. Det finns tabeller över vilka sjalstorlekar som möjliggör olika knytningar, bl a på WearingWiki.com

Storlek 5, 6 och 7 passar de flesta. Ens basstorlek är den storlek man behöver för att kunna knyta standardknytningen ett omslutet kryss (front wrap cross carry, förkortas FWCC). Utgå från din tröjstorlek när du väljer sjalstorlek:

  • XS-S – Stl 5
  • M-L – Stl 6
  • XL-2XL – Stl 7

På bilden ser du Didymos Winter Avenue för 95 euro hos Didymos


Ringsjal – snabb och smidig

En ringsjal är egentligen en kortsjal med två ringar i plast eller metall som man använder för att fästa sjalen över den ena axeln. Sjalen hängs sedan över axeln och tvärs över kroppen som en axelväska.

Ett större barn bärs med fördel sittande på höften med sjalen som stöd under rumpan och upp över barnets rygg medan ett mindre barn kan bäras som en liten groda på magen på bäraren.

Det suveräna med en ringsjal är att det går snabbt att få upp och ned barnet eftersom sjalen inte behöver knytas upp och knytas om. En ringsjal är också enkel att amma i. Om bärpositionen är den rätta och sjalen är ordentligt åtdragen kan ett barn bäras några timmar i en ringsjal utan att bärare blir besvärad i rygg och axel.

På bilden ser du Babylonia BB-sling, som säljs för 699 kr hos Lekmer.se


Mei Tai – enkel att ta på

En Mei Tai är en blandning mellan en bärsjal och en ergonomisk bärsele. En Mei Tai har en ryggpanel precis som en sele, men istället för axelband och höftbälte som på en vandringsryggsäck har en Mei Tai fyra sjaländar av tyg som knyts på samma sätt som en sjal.

Det finns också varianter på Mei Tai:s som har ett bälte med spänne runt höfterna likt en bärsele, men sjaländar över axlarna som knyts fast.

På bilden ser du Babyhawk Oh Mei för 120 dollar hos Babyhawk.com


Den ergonomiska grodpositionen

Bärsjalar är ergonomiska både för bäraren och barnet som bärs. Spädbarn drar av naturen upp benen och ligger gärna som små grodor – i grodposition. När de bärs i sjal möjliggörs denna position vilket är ergonomiskt riktigt för barnets höfter och rygg.

Bärs den nyfödda bebisen i trikåsjal kan bebisens ben stoppas in innanför, i en vävd sjal är det bäst att fötterna hänger utanför så att sjalen inte trycker på barnets ben och fötter. Det är viktigt att barnets ben har stöd i knävecken av sjalen och att knäna kommer högre än rumpan, så att benen och rumpan tillsammans bildar formen av bokstaven M.

På bilden visar Sjalbarn.se hur grodposition ser ut i bärsjal.


Hur knyter jag en sjal?

Med de flesta bärsjalar följer knytinstruktioner, men om du köpt en sjal begagnat eller vill lära dig fler knytningar är Youtube fullt av tutorials.

Sök på knytningens namn eller sjaltypen för att få upp klipp som är relevanta för just dig. Det finns så klart fler klipp på engelska än på svenska, men faktiskt en hel del på svenska också.

På bilden ser du knytinstruktioner för Ergobaby Hybridsjal, som säljs för 799 kr hos Lekmer.se


Här lär du dig mer om bärsjalar!

Fråga Facebookgruppen Bärsjalar!

I Facebookgruppen Bärsjalar! finns många kunniga (och trevliga!) bärsjalsentusiaster som diskuterar sjalar. Här finns också dokument med detaljerad information om bärande, olika sjalmärken och länkar.

Sjalbarn.se ger fakta och tips

Sjalbarn.se är en sida för sjalbärare med mycket matnyttig information för dig som ska välja sjal eller vill lära dig att knyta.

Allt om storlekar på bärsjalar

WikiWearing.com har praktiska översiktstabeller (på engelska) där det går att se vilka knytningar som kan göras med vilken sjallängd beroende på din egen storlek.

Sjaltips i text och film

Bakom sajten Wrapyouinlove.com står en 27-årig tysk tvåbarnsmamma (bilden) och på hennes sida finns mängder med information om olika slags sjalar, selar, knytningar och bäraccessoarer. Hon har också en egen Youtubekanal där hon bland annat visar hur man knyter olika knytningar.


Guide till 12 sköna sjalar

Missa inte BarnNets köpguide till 12 olika modeller av bärsjaler. Här hittar du allt från budgetalternativ till bärsjalarnas Rolls Royce – Artipoppe som du ser på bilden.

Stor guide till bärsjalar – 12 sköna sjalar för alla behov

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.