Test: Barnsliga sällskapsspel som passar hela familjen
Pippi Långstrump – Gullpengarna
Tactic
Beskrivning: Dunder-Karlsson och Blom har stulit en kappsäck full med gullpengar av Pippi! Nu är det upp till dig att ge dig ut på jakt. Flytta din spelpjäs enligt tärningen och varje gång du hamnar på en gullpeng får du stoppa tillbaka den i Villa Villekulla och ta upp ett spelkort, men se upp för att hamna på hajrutan eller piratrutan, som antingen kostar dig ett bildkort eller tvingar dig att stå över ett kast.
Spelkorten som man samlar kan antingen ge dig en bokstav, ett bildkort eller en fördel. Först att få ett bildkort samt samlat bokstavskort som bildar ordet ”Pippi” vinner.
Recension: Spelet är enkelt att förstå och stämmer överens med åldersrekommendationen +4 år vilket gör att barnen snabbt kan spela utan en vuxens inblandning. Utmaningen i spelet kunde dock ha varit större med fler faktorer som kunde påverka din framfart. Det känns nästan för enkelt och som att några år äldre barn snabbt ledsnar på spelet. Spelets start är inte särskilt genomtänkt då den som startar alltid har en fördel. Lärorikt är det inte, vilket barnspel bör vara.
Ålder: +4
Spelare: 2–6
Betyg: 3/5
Lägg ägg
Tactic
Beskrivning: Ett väldigt enkelt spel som går ut på att två spelare tävlar mot varandra samtidigt. I mitten av lekrummet placerar du medföljande stekpanna och i den äggen med äggula inuti. Var inte orolig, äggen är av plast, likaså äggulan. På samma avstånd på vardera sida av stekpannan placerar du fågelbona och det är nu upp till de tävlande spelarna att med hjälp av sin magnetiska clips, som du fäster bak på din tröja, hämta ett ägg åt gången och föra det till ditt bo. Tappa det inte, då går nämligen ägget sönder och äggulan rinner ut. Glöm inte att sätta på dig näbben! Flest ägg i boet när stekpannan är tom vinner.
Recension: Spelet är väldigt enkelt att förstå och stämmer därmed överens med ålderrekommendationen +5. Trots att spelet är väldigt simpelt, är det extremt roligt och underhållande. Barnen kommer inte lära sig stava ett nytt ord eller räkna, men faktum är att denna ”gympa” bidrar till rörelseaktivitet och utan att ha någon forskning bakom detta uttalande, bättre koordination. Att du bara kan spela två åt gången är ingen begränsning, antingen tävlar ni på tid eller så gör man en turnering. Ett spel som räcker länge och som även kan vara underhållande för de äldre. Kartongen kunde dock ha varit större, väl monterat får spelet knappt plats i kartongen. Toppbetyg.
Ålder: +5
Spelare: 2+
Betyg: 5/5
The game of life – junior
Beskrivning: Ett mer avancerat spel som kräver att en vuxen är med, i alla fall under de första spelomgångarna. Målet är att spelaren ska samla ihop 10 stjärnor för att vinna. Genom att snurra på snurrplattan får du flytta dig runt spelplanen som har flera vägar. Stannar du på en händelseruta får du ta ett händelsekort, som antingen kan ge dig en stjärna eller beröva dig en stjärna. Många händelsekort ger dig en stjärna i utbyte mot en utmaning som exempelvis att avsluta sången ”Per Olsson hade en” osv. Det finns även flera attraktioner runt spelplanen som ger flera stjärnor, men de kan kosta pengar. Pengar får du genom händelsekort eller genom att gå runt hela spelplanen.
Recension: För barnen är det aningen svårt att förstå spelets regler initialt, men allt eftersom de lär sig blir spelet roligare och det blir tempo i spelomgångarna. Det som känns väldigt positivt med spelet är att barnen får interagera, prata, sjunga och berätta allt eftersom de drar ett händelsekort. De kan få berätta en historia, försöka föreställa någon annan runt spelplanen eller sjunga en bit av en sång. Väldigt bra med tanke på hur mobiltelefonen har berövat oss socialt umgänge ansikte mot ansikte. Även om barnen inte lär sig matte, så utvecklar de sig socialt! Toppbetyg.
Ålder: +5
Spelare: 2–4
Betyg: 5/5
Köp The Game of Life spelet här (Bamba med bästa pris)
Rita och gissa – Junior
Beskrivning: Spelet beskrivs enklast med Pictionary för barn. Alla spelare har en spelpjäs som placeras på startpunkten på spelplanen. Varje ruta på spelplanen är en kategori som du måste rita när det är din tur. Totalt finns fyra kategorier beskrivna på varje spelkort som man drar när det är ens tur, bildord, saker, djur/natur eller personer/figurer/yrken. Kan spelaren inte läsa väljer den alltid bildord som finns illustrerad på varje kort. Du ritar på tid genom det medföljande timglaset. Beroende på om du gissar eller är den som ritar kan du få flytta ett till två steg på spelplanen. Först i mål vinner.
Recension: Detta är ett beprövat spelkoncept och därav sänks även betyget. Det är inget som egentligen är nytt i spelet. Om en tillagd spelplan är nytt för klassikern Pictionary lämnar jag osagt, men det räcker dock inte för att höja betyget. Det är för lite nytänk. Whiteboardtavlan som medföljer är dessutom gjord av papp, vilket innebär att bäst-före-datum kommer snabbt. Kategorierna är dock ett roligt inslag och orden som spelarna ska rita relativt svåra och kluriga.
Ålder: +5
Spelare: 3–6
Betyg: 2/5
Block out
Beskrivning: Spelet består av nio klossar i tre olika storlekar och ett gäng kort. Varje spelare börjar med sju kort. Spelet går ut på att man ska spela sina kort och genom dem taktiskt lägga ut klossarna och bygga ett torn, en spelare och kloss åt gången. Korten visar vilken kloss du får lägga och det finns även kort som gör att du får stå över din tur, vilket är bra att spela när tornet börjar bli instabilt. River du tornet under din tur får du ta upp ytterligare tre kort. Vinner gör man antingen genom att man spelar ut alla sina kort eller placerar den nionde och sista klossen längst upp på tornet utan att det rasar. Glöm inte att du ska räkna ettusenett, ettusentvå, ettusentre efter varje kloss som du placerar ut.
Recension: Vid min första anblicka av spelet kändes det väldigt enkelt. Nio klossar i tre olika storlekar, hur svårt kan det vara att bygga ett torn av det? Svaret är, svårt. De har nämligen en slät och glansig yta och sidorna på klossarna lutar åt diverse håll. Plötsligt blev detta svårt, även för en 30-åring! Ännu svårare var det för barnen som provspelade. Beroende på spelarnas lycka med korten kan spelet ta allt från 10 minuter till närmare en halvtimme. Det är underhållande och kräver både taktik och en stadig hand. Skulle tillverkaren lagt till någon mer tvist i spelet hade det fått toppbetyg.
Ålder: +8
Spelare: 2-6
Betyg: 4/5
Komockar-spelet
alga
Beskrivning: Målet med spelet är att samla komockor i sin skottkärra. Den som har flest när alla komockor är upplockade från spelplanen vinner. För att fylla sin skottkärra måste man slå tärningen och flytta bonden runt spelplanen. Alla spelare flyttar samma markör, men har självklart en helt egen skottkärra. Runt spelplanen finns tolv olika marker i fyra olika färger som likt spelet Memory läggs med färgsidan dold. Om bonden hamnar på en cirkel med färgmarkern, ska du försöka hitta rätt färg som kossan Rosa i mitten tittar på, om du hamnar på en cirkel med en grep får du plocka upp en mocka och hamnar bonden på en cirkel med komocka får du både plocka en mocka från din motspelare samt en från spelplanen.
Recension: Det vore ganska intressant att veta vad forskningsteamet bakom detta spel tänkte när de skapade Komockar-spelet? Min bästa förklaring jag kom fram till är att de antingen försöker få fler barn intresserade av att bli bonde, eller att de alla var kraftigt alkoholpåverkade. Det är visserligen ett barnspel, men det är barnsligt för att vara det. Komockorna som spelarna ska samla består av billig leklera som är så pass billig att barnen måste tvätta händerna efter spelet och du får putsa både skottkärror och spelplan för att få dem ”bajsfria”. Spelet är från 4+ och visst, fyraåringar tycker det är roligt, men det är inte spelet som är roligt utan att det är bajs på spelplanen. Äldre barn tycker precis som jag, det är riktigt fjantigt.
Ålder: 4+
Spelare: 2-4
Betyg: 1/5
Bamses ubongo
Beskrivning: Ett enkelt spel som går ut på att bygga ihop sitt pussel på så kort tid som möjligt. Totalt finns 50 spelbrickor som avgör hur pusslet ska se ut. Dessutom är det olika svårighetsgrader på vardera sida av spelbrickorna. Lille Skutts sida är ett tvåbitarspussel och Skalmans sida är en trebitarspussel. Totalt finns nio olika pusselbitar att välja mellan. Innan du vänder timglaset plockar du fram de pusselbitar som ditt spelkort anger. När du vänder timglaset sätter alla igång att försöka lösa sitt pussel. Beroende på hur många man är som spelar samtidigt varierar hur många dunderhonungsburkar man får om man är snabbast, näst snabbast osv. Efter sju omgångar räknar man samman sina honungsburkar, flest vinner såklart.
Recension: Spelet är enkelt att förstå och utifrån det perspektivet passar det de allra yngsta. Beskrivningen anger från fyra år, men det blir aningen enkelt även för en fyraåring. Eftersom spelarna får plocka fram sina pusselbitar som spelbrickan anger innan man vänder timglaset blir det lite för enkelt. Det hade varit svårare, krävt mer tid och varit ännu mer hjärngympa om man även skulle leta sina egna pusselbitar först. Att spelet dock innehåller både tempo och hjärngympa är ett stort plus.
Ålder: 5+
Spelare: 2-4
Betyg: 3/5
Lilla spöket Laban letar spöken
Beskrivning: Detta spel har ett enkelt upplägg. I kartongen medföljer en pilsnurra/färgsnurra och ett gäng kort, Labankort. Labankortet visar spöket själv på ena sidan och har en färg på den andra sidan. Det finns två kort av varje färg. Hur man sen väljer att spela spelet och använda färgsnurran och korten är helt valfritt. Spelreglerna anger nämligen hela sex olika varianter på spel. Du kan gömma ett kort i varje färg i ett rum och sedan ska barnen leta det färgsnurran stannar på eller så kan du lägga fram färgkorten på bordet och likt spelet Memory ska spelarna hitta det kort färgsnurran anger eller det kort du drar i dubbletthögen.
Recension: Spelet är visserligen av enklaste möjliga karaktär, men vad gör det när spelinstruktionerna ger en sex varianter och uppmanar att komma på egna sätt att spela med korten och färgsnurran! Alla färger står dessutom även med text på korten vilket bidrar till att barnen både ska känna igen färger (de allra yngsta) till att lära sig läsa (de lite äldre barnen). Hjärngympa, skratt och en väldig fart var vad detta spel bidrog med när vi släppte lös barnen. Ett spel som dessutom inkluderar en spelledare (förälder eller äldre syskon), vilket gör det hela till ett riktigt familjespel.
Ålder: 3+
Spelare: 2-6
Betyg: 4/5
Skrivet av Andreas Lindegren
Här hittar du många fler roliga och underhållande spel inför julhelgerna.
Läs också...
-
Nästan alla barn sover i en spjälsäng under de första två åren. Vissa…
-
Vi går mot den blöta säsongen, när det är nödvändigt att barnen har…
-
Småbarnsföräldrar över hela landet kan nu köpa färsk ekologisk välling från OTTO i…